Porsgrunn Mek. og Ungt Entreprenørskap Telemark & Vestfold
Kan Porsgrunn Mek. få sin egen mathall? Det var i alle fall vinnerideen da 210 elever ved Skien Videregående Skole deltok i en Innovasjonscamp med fokus på Porsgrunns største boligprosjekt. Gjennom kreative workshops utviklet elevene nye konsepter for området, og juryen lot seg imponere av ideen om en mathall med lokalmat, kokkekamper og bærekraftige løsninger.
Jury og vinnere av Ungt Entreprenørskap Telemark & Vestfold sitt samarbeid med Porsgrunn Mek. - i juryen: Lars Gabrielsen ved arkitektkontoret Børve Borchsenius, Terje Kaasa Larsen, administrerende direktør ved Heimgard Bolig, Morten Borge, direktør ved GBBL, Jannicke Andreasen, ordfører i Porsgrunn, og Frederic Kristoffersen, konserndirektør ved Pancom. Vinnerlaget: Maia Hoppestad, Louise Aasen-Gjærum, Tia Solhberg, Eskil Stokke og Emre Koklar Andersen.
Hva med mathall på Porsgrunn Mek.? Onsdag 30. oktober 2024 ble en to dagers Innovasjonscamp ved Skien Videregående Skole med fokus på Porsgrunn Mek. avsluttet med en nervepirrende konkurranse.
Innovasjonscampen var et samarbeid mellom Heimgard Bolig og PBBL, eierne av Porsgrunn Mek., og Ungt Entreprenørskap Telemark og Vestfold. Prosjektet har som målsetting å øke entreprenørskapskompetansen hos ungdom gjennom å gi dem oppdrag med problemstillinger knyttet til utviklingen av Porsgrunn største boligprosjekt. – Porsgrunn Mek. skal forvandles til en ny bydel. I dette arbeidet har vi hatt et ønske om å involvere ungdommen, forklarer administrerende direktør Terje Kaasa Larsen ved Heimgard Bolig. - Vi har nemlig tro på de kan bidra med kreative løsninger og konsepter som kan gjøre vårt prosjekt enda mer spennende for folk i alle aldre og fra hele Grenland. - Dette er et stort boligprosjekt med over 300 boliger og en lang tidshorisont, sier administrerende direktør Morten Borge ved PBBL. – I midten av denne måneden inviterte vi elevene Porsgrunn Mek. for å bli bedre kjent med det unike området, stedets historikk og få litt inspirasjon før selve Innovasjonscampen.
Eget konsept
Tirsdag 29. og onsdag 30. oktober har 210 elever i førsteklasse ved skolen vært engasjert i Innovasjonscampen. Elevene, som kommer fra syv klasser, ble delt inn i 44 grupper som kunne velge mellom tre oppgaver med stikkordene: Arkitektur, bærkraft og møteplasser. Hver gruppe utarbeidet gjennom en kreativ workshop et eget konsept/løsning. Underveis i prosessen fikk de kyndig veiledning av prosjektledere, arkitekter og landskapsarkitekter som selv jobber med ulike deler av Porsgrunn Mek.. – Reelle utfordringer gjorde Innovasjonscampen mer interessant for elevene, mener Morten. – Først ble det gjennomført en intern konkurranse i hver klasse, hvor vinnerne gikk videre til en finale. Her var det satt ned en jury som premierte det de mente var de tre beste forslagene.
Mathall
Vinneren av Innovasjonscampen ble gruppe 8 med Tia Sohlberg, Maia Hoppestad, Louise Aasen-Gjærum, Eskil Stokke og Emre Koklar Andersen. Sammen hadde de skapt et skreddersydd mathall-konsept for Porsgrunn Mek. med mange kreative elementer. – Vår utfordring var å skape et sted som appellerer til alle aldersgrupper samtidig som det kan fremme lokale matprodusenter og matkunnskap, påpeker Tia, som kom med grunnideen. – Tanken var et felles spiseområde omgitt av små og store restaurantkonsepter, fortsetter Eskil. – Vi ser for oss mat i alle prisklasser, menyer som skifter med årstidene, kokkekamper, kurs og opplæring. Vi har mange gode restauranter i Grenland, men ikke noe mathall med bred appell, nikker Emre. – På Porsgrunn Mek. ser vi for oss at det gamle Maskinverkstedet, som skal bevares, blir forvandlet til en denne mathallen, sier Louise. – Konseptet har også mange utviklingsmuligheter, mener Maia. – Avfall fra matproduksjonen kan for eksempel utnyttes i forbindelse med en egen kjøkkenhage knyttet til en park på området, noe som gir ekstra bærekraftgevinst!
Imponert
I juryen satt blant annet ordfører i Porsgrunn, Janicke Andreassen. Hun var imponert over all den kreative innsatsen ungdommene hadde lagt ned i de ulike konseptene. – Porsgrunn Mek. er et viktig prosjekt for både byen og Grenland. Denne Innovasjonscampen har gitt utbyggerne mange gode ideer de kan ta med videre i prosessen. Porsgrunn har blitt en restaurantby med mange gode smaksopplevelser, som tiltrekker seg kunder fra hele Grenland. En mathall på Porsgrunn Mek. er et kult konsept, som jeg hilser mer enn gjerne velkommen!
Elevene ved Skien Videregående Skole besøkte Porsgrunn Mek. onsdag 16. oktober 2024 for å få inspirasjon og oppleve Porsgrunn Mek. på nær hold. To uker etter var det duket for Innovasjonscamp ved skolen!
Erlend Lund Grønner fra Ungt Entreprenørskap Telemark og Vestfold med Knut Rugtvedt og Jan Erik Slaatta, avdelingssjef og prosjektleder ved PBBL Byggteknisk, samt Simen Aleksander Houlberg Heier fra Ungt Entreprenørskap Telemark og Vestfold.